Vesille!

Päijänteeltä vesilläliikkuja pääsee 48 km pitkän Keiteleen kanavan kautta Keitele-järvelle ja vanhalle Rautalammin reitille, Kansallisvedelle. Jääkauden jäljiltä järvet ovat kaikki lähes kaikki luoteis-kaakko -suuntaisia pitkiä "suikuloita". Sokkeloiset vedet tarjoavat isoja selkiä, kapeikkoja, saaristoja, rauhallisia rantautumispaikkoja ja maaseudun satamien tunnelmaa. Useimmissa järvissä vesi on aivan kirkonkylän rantoja lukuun ottamatta juotavan puhdasta, laadultaan joko erinomaista tai hyvää.

Kansallisvedellä on rantautumispaikkoja ja satamia noin kymmenen kilometrin välein. Myös monessa matkailuyrityksessä on isommallekin veneelle sopiva laituri, jolloin paikallisista herkuista, saunasta jne. pääsee venekunta nauttimaan soittamalla sopivasti etukäteen tulostansa.

Kansallisvedellä on neljä sulkukanavaa, Neiturin, Kiesimän, Kerkonkosken ja Kolun kanavat. Ne ovat itsepalvelukanavia ja avoinna koko veneilykauden. Pielavedellä on kumikanavayhteys Saimaan vesistöön - tai Saimaasta Kansallisvedelle. Ja Saimaan kanavan kauttahan on Venäjän kautta kiepaten kulku merelle asti…


Savon kumikanava

Kansallisveden pohjoisin piste Nordtop on Pielaveden kunta. Satamasta saattaa saada jopa Nordtop-kunniakirjan! Ja jos veneilijä ei halua palailla samaa reittiä takaisin, saatavilla on asiakaspalveluhenkinen traileri- ja taksikuljetus Saimaan vesistöön Maaningalle - ja tietenkin myös toisin päin. Kuljetus kannattaa tilata hyvissä ajoin Heikki Tikkaselta, puh. (017) 861 210 tai 0400 184210.


Tulevaisuutta: Päijänne-Saimaa -kanava?

Kanavasta on puhuttu jo pitkään, tosin myös nimellä Savon kanava. Kanava yhdistäisi Kymijoen ja Vuoksen vesistöt eli Päijänteen ja Saimaan vesireitit Suonenjoen ja Leppävirran kautta. Tämä onnistuisi 6 sululla n. 75 km:n matkalla. Kaivamista tarvittaisiin alle 10 km. Alkuperäisen aikataulun mukaan kanava olisi valmistunut 2005, mutta rahoituksen viivästyminen on toistaiseksi estänyt rakennustöiden aloittamisen. Kanava loisi syntyessään Euroopan suurimman sisävesialueen ja todellisen "Lakelandin". Lisätietoja kanavasta löydät mm. Pohjois-Savon liiton linkistä Päijänne-Saimaa -kanava.


Reittejä, karttoja

Oudoilla vesillä retkeillessä on syytä olla mukana ajantasaiset, riittävän tarkat merikartat, sillä Kansallisvesi on sokkeloinen vesistö. Merikarttojen lisäksi on saatavilla retkeilykarttoja.

Pohjois-Savon vesiretkeilyreitit -karttaa voi tilata netistä 5 € kpl. Kartta on vuodelta 1999, mutta reitit tai retkisatamat eivät Kansallisveden osalta ole juuri muuttuneet. Lähinnä muutoksia on tapahtunut joidenkin matkailuyritysten kohdalla.

Rautalammin ja Konneveden kunnilta saa tuoretta Etelä-Konnevesi (Konnevesi-Rautalampi) luontomatkailukarttaa. Kartta on vedenkestävä ja hinta 10 €/kpl. Kartassa on myös syväystiedot sekä patikka-, pyöräily- ja ratsastus- sekä hiihto- ja moottorikelkkareitit. Kartan ulottuvuus länsi-itäsuunnassa on noin Konneveden kirkonkylä - Rautalammin kirkonkylä ja pohjois-eteläsuunnassa noin Vaajasalmi - Pieni Myhi.

Esimerkiksi Rautalammin ympärisoutu on n. 70 km pitkä ympyräreitti, joka soveltuu erinomaisesti melontaan. Reitin varrella on mukavia rantautumispaikkoja sekä useita matkailuyrityksiä yöpymisten ja ruokailujen järjestämistä varten. Reitti kulkee Rautalammin keskustasta Konnekoskelle (koskenlaskukin siis tiedossa!) ja Konnevedelle, Kiesimän ja Kerkonkosken itsepalvelukanavien kautta Niinivedelle, josta Miekka- ja Koskelovesien läpi jälleen Rautalammille. Reitin varrella rannassa ovat esim. Rautalammin museo kesänäyttelyineen ja ulkomuseoalueineen sekä Kalajanvuoren luonnonsuojelualue patikoitavaksi. Reittiä voi kasvattaa mielensä mukaan, esim. Vaajasalmen kautta reitti liittyy Iisveteen ja Suonenjokeen. Reitti näkyy kokonaisuudessa Pohjois-Savon melontareitit -kartalla.

Suonenjoki välillä Soitunlahti-Iisvesi on koko perheen päiväretkikohteeksi sopiva kaunis, kalaisa joki, joka kannattaa soutaa tai meloa. Reitin varrella on sekä luontoa että rakennettua ympäristöä, sillä joki virtaa Suonenjoen kaupungin läpi. Matti Hynnisen soutuveneen lisäksi venettä tai kanoottia kannattaa kysyä vuokralle Myllykosken kievarista tai MLL:n Vanhamäen toimintakeskuksesta. Reitin pituus on noin 7 km. Myllykosken kievarissa tai Iisveden rantapaviljongilla (puh. (017) 515 340, 515 109) voi pitää kahvi- tai ruokatauon ja käydä katsomassa viereistä antiikki- ja vanhaintavarain liikettä nimeltään Sataman loisto (puh. 515 241, 530 275).


Vuokraveneet ja -kanootit, veneretket

Haluatko vesille, mutta sinulla ei ole omaa venettä? Haluatko vesille, muttet oikein uskalla itse kippariksi? Vesille porukalla? Toistaiseksi alueella on melko vähän vuokraveneitä. Määrä kuitenkin kasvaa pikkuhiljaa. Kannattaa harkita mm. seuraavia (satunnaisessa järjestyksessä):

Laivuri Risto Kumpulainen
Puh. 0400 673162
Sisävesilaiva Simpukka, 56 paikkaa, tekee tilausristeilyjä mm. Runnin kylpylästä.
Lisäksi mahdollisuus vuokrata myös 4-paikkaista suksi- ja vesilentokonetta.

Lohimaa
http://www.lohimaa.fi/
Täyden palvelun kalastuskohde Tervossa Äyskosken rannassa, jossa on myös vuokrattavana veneitä ja kanootteja.

Elämysten ja ystävyyden kartano
http://www.easydoing.com/
Ryhmille Rautalammilla! Islanninhevosvaelluksiin ja koulutuspäiviin erikoistuneen yrityksen järvielämys on nimeltään "Quiet Lakes Adventure", jossa kirkkoveneen tyylisellä 9 airoparin ja apupurjeen Myötätuuli-veneellä retkeillään saarelta toiselle välillä mantereelle poiketen, mukana makuupussit, telttasauna, kiipeilyköydet, kalastusvälineet jne. Matkan varrella katsellaan myös nähtävyyksiä ja poiketaan maatilalla tai kyläjuhlissa, Retken aikana on mahdollista soveltaa erilaisia ryhmädynamiikkamenetelmiä. Kysy esitettä.

Panganranta
www.panganranta.com
Erittäin monipuolinen Lomakotisäätiön lomakeskus Pielavedellä maaseudun rauhassa. Kanoottiseikkailut, kirkkoveneretket ja monet muut aktiviteetit tapahtuvat ammattitaitoisen vapaa-ajanohjaajan johdolla.

Nilakan pirtit
http://www.bluewayholiday.com/
www.ahven.net/suomi/kalamokit/nilakan_pirtit.php
Lomakylä kalaisan Nilakkajärven rannalla. Nilakan pirtit tarjoaa ympärivuotista kalastusta omatoimisesti tai opastettuna sekä soutu-, kanootti- ja moottoriveneitä (pulpettiveneitä eri kokoisilla moottoreilla). Osa mökeistä täyttää kalastajaa varten suunnitellut kalamökki-kriteerit.

Myllykosken kievari
personal.inet.fi/koti/osmo.saarelainen
Maaseutumatkailuyritys, jossa on huone-, mökki- ja aittamajoitusta, riistaruokiin erikoistunut tilausravintola sekä kalastusta ja metsästystä. Vuokrattavana veneitä ja kanootteja Suonenjoella.

Maaseutuhotelli Eevantalo
http://www.eevantalo.com/
Monipuolinen, viihtyisä perhehotelli eläväisessä Syvänniemen kylässä Karttulassa, Kuopion lähellä. Vesille mielivälle melonta-, kirkkovene- ja kalastusretkiä läheisillä vesillä. Kirkkoveneretki voidaan tehdä myös historiateemalla, sillä Syvänniemen kylän ruukki- ja muu teollinen historia on olennainen osa kyl&aumo;ä:.

Hiisiretket
www.hiisiretket.com
Kahden sukulaistilan muodostama maaseutumatkailuyritys Niiniveden vastarannoilla Tervossa ja Vesannolla. Moottorivene max. 12 henkilöä ja kirkkovene. Opastettuja vene- ja kalastusretkiä ym. Katso mahdollisuuksia kotisivuilta!

Rautalammin Harjukartano
www.harjukartano.com
Puh. (017) 530 370, 0400 739700
Harjukartano tarjoaa aktiiviluontolomia kuten kalastusta, ravustusta ja rapuillallisia, ratsastusta kentällä ja maastossa Rautalammin ratsastusreitillä erilaisina paketteina lähinnä ryhmille. 2 inkkarikanoottia vuokrattavana 20 €/vrk.

Alatalon maatilamatkailu
http://kotisivu.dnainternet.net/jormak
Kirkkovene ja kirkkoveneretkiä, mökkejä ja savusauna.

Hynninen Matti
Puh. 044 5806454
Suonenjoella vuokrattavana turvaluokitettu VETO5-soutuvene, jossa 2 airoparia ja 6 hv perämoottori. Hinta 50 €/pv, 200 €/vk, traileri kuuluu tarvittaessa hintaan. Päivävuokra sisältää myös veneen noudon Iisveden rannasta takaisin Suonenjoelle Soitunlahteen.

Vanhamäen toimintakeskus
http://www2.mll.fi/piirit/pohjois-savo/vanhamaki/index.html
Varsinkin nuorten ja lasten toimintaan erikoistunut yritys, jolla mm. kanootteja.